Voor 2017 heeft Aprilia de Shiver 750 opgewaardeerd naar 896 cc, zodat deze nu door het leven gaat als de Shiver 900 en de concurrentie aangaat met de andere nakeds in de zwaardere middenklasse. Aprilia moest de Shiver voor 2017 Euro-4 gehomologeerd maken en heeft daarvoor de cilinderinhoud vergroot om niet alleen het vermogen gelijk te kunnen houden, maar vooral het koppel te verhogen en deze uit te smeren over een breder middengebied. Niet geheel toevallig is hierbij het max. vermogen op exact 70 kW gehouden, zodat de Shiver geschikt blijft om op 35 kW te zetten voor de A2-rijbewijshouders.
Niet alleen het motorblok is flink aangepakt, ook het uiterlijk heeft een update ondergaan. De al compacte achterkant oogt nu nog korter door andere uitlaatdempers onder het zadel met kekke schoteltjes die de dempers lijken af te sluiten en is de cover van de benzinetank, zijpanelen met luchthappers, het kontje en het voorspatbord vernieuwd. Ook is de Shiver nu voorzien van een 4,3” TFT-display met een zeer mooi en duidelijke lay-out zoals dat ook toegepast wordt bij de nieuwe RSV4 en Tuono 1100 V4. Alle info wordt zeer overzichtelijk in fraaie kleuren gepresenteerd en is ook zeer goed afleesbaar, niet alleen in zonlicht, maar ook in het donker wanneer deze automatisch in de nachtstand springt. Handig als je een tunnel inrijdt, maar ook de bediening van het scherm voor de rijmode-instellingen en overige functies verdient een dikke plus, want dat gaat zeer eenvoudig met een éénknopsbediening op de linker stuurhelft.
De Shiver oogt best hoog door zijn gedrongen uiterlijk, maar is dat met een zadelhoogte van 810 mm niet echt. Met een lengte van 1.80 m kun je prima opstappen en zittend met je beide voeten plat op de grond komen. Het stuur ligt prettig in de hand, het zadel voelt goed en de plaatsing van de voetstepjes zorgen voor een ontspannen zithouding, zodat je een flink stuk relaxed kunt cruisen zonder pijnlijk zitvlak of verkrampte ledematen, maar waar je ook sportief prima mee uit te voeten kan.
Wegrijden gaat met een licht klak-geluid bij het in de één zetten, waarbij de koppeling lekker licht aanvoelt, goed aangrijpt en ook goed te doseren is. De versnellingsbak schakelt soepel en is trefzeker, waarbij een ongewenste neutraalstand niet voorkomt en mocht je door eigen toedoen dat toch voor elkaar krijgen, dan wordt dat in het display aangegeven met een horizontaal streepje in plaats van de neutraalstand of het nummer van de versnelling. Stapvoets manoeuvreren en slalommen door druk stadsverkeer gaat prima, hoewel de stuuruitslag wat beperkt is zodat keren op smalle wegen gepaard gaat met een keer steken. Heb je zin om je sportief uit te leven op kronkelroutes, dan heb je aan de Shiver ook een prima reisgenoot. Hij is lekker wendbaar, heeft veel grondspeling en je gooit hem ook makkelijk om in een links-rechtscombinatie.
Of het nu scherpe, haakse, flauwe bochten of doordraaiers zijn, de Shiver houdt keurig de gekozen lijn, zonder neiging tot over- of onderstuur, ook de bocht inremmend en hij is makkelijk te corrigeren als je een bocht verkeerd hebt ingeschat. De Shiver is dan ook standaard best stug afgeveerd, maar toch comfortabel genoeg om relaxed te kunnen toeren. Van zowel de voorvork als de Sachs achterdemper is de veervoorspanning en de uitgaande demping ook nog eens instelbaar. Ook op de snelweg is de rechtuit stabiliteit prima voor elkaar, zelfs als je doortrekt naar zijn top van 200 km/h en bij hoge snelheidsbochten blijft de Shiver strak sturen zonder dat er beweging in het geheel komt, ook als het asfalt wat minder wordt.
Het soepele blok van de Shiver loopt prachtig mooi rond, met een heerlijke uitlaatsound, zonder nare mechanische geluiden en pakt al vanaf de 3 tot 4 duizend toeren op, maar loopt het mooist zuiver rond de 6000 toeren. Over het hele toerenbereik zijn trillingen in het stuur en de voetstepjes merkbaar, maar dit is niet hinderlijk. Je voelt het blok werken, wat nu juist de charme is van een levendige V-twin.
Enige onvolkomenheid is het zogenaamde konstantfahrruckeln in de lagere versnellingen wanneer de Shiver op deellast op constante snelheid rijdt. De motor vertoond dan een continu variabele vermogensafgifte waardoor je het gevoel hebt met een versleten ketting met harde stukken te rijden. Niet uitdrukkelijk aanwezig of echt storend en het valt ook te omzeilen met een streepje meer of minder gas of opschakelen, maar het is er wel.
Bij volgas trekt de V-twin er stevig aan door snel in te toeren te klimmen, waarbij je over een groot (midden) toerenbereik veel koppel tot je beschikking hebt en het vermogen er lineair inkomt totdat de toerenbegrenzer bij 9500 rpm ingrijpt. Voor die tijd zul je echter al overgeschakeld hebben omdat je daartoe aangespoord wordt door een serie fel oplichtende (instelbare) shift-lights in het display. Natuurlijk, met 95 pk bij 8750 rpm en 90 Nm bij 6500 rpm is de Shiver geen powerbike, maar het is meer dan voldoende om ook de verwende en ervaren rijder veel lol te laten beleven als je sportief aan de slag wilt. Het benzineverbruik komt met stevig doorrijden uit op gemiddeld 1: 17,7, wat met de 15 liter tank een actieradius oplevert van 265 km. De brandstofindicator met het aantal verreden km’s in reserve begint echter al te tellen bij zo’n 190 km.
De Shiver heeft 3 rijmodi ter beschikking om de gasrespons en het vermogen naar wens aan te passen: Sport, Touring en Rain. De sportstand heeft het volle vermogen en felle gasreactie, waar dit bij de Touring-mode smoother is gemaakt voor relaxed toeren en bij de Rain-mode wordt het vermogen ook nog eens teruggebracht tot 70 pk. Daarnaast heeft de Shiver ook een 3-standen Traction Control die, net als de overige instellingen, ook rijdend gewijzigd kan worden. Het (uitschakelbare) ABS-systeem zorgt samen met de 4-zuiger radiale remklauwen en 320 mm zwevende remschijven en staal omvlochten remleidingen aan de voorzijde voor een goed te doseren en krachtige remvertraging, terwijl de achterrem van een 240 mm vaste schijf is voorzien met een enkelzuiger remklauw.
Naast het prachtige TFT-dashboard met zeer veel informatie is de Shiver verder basic uitgevoerd. Er is geen 12 Volts of USB-aansluiting, maar in het accessoire pakket is wel het “Aprilia Multimedia Platform’ als optie opgenomen dat middels een Bluetooth-connectie en knopbediening op de stuurhelft met het TFT-scherm in verbinding staat, zodat je als rijder toer- en sport gerelateerde data tot je krijgt of kunt delen. Ook zijn er diverse accessoires om de Shiver verder optisch te verfraaien en is er een tourpakket met comfortzadel, tank- en zijtassen beschikbaar.
De Shiver is een sportief ogende en prima afgewerkte naked die voor 2017 een opgefrist uiterlijk en tot 900 cc opgewaardeerd blok heeft gekregen waarmee het aan de Euro-4 norm te voldoet. De grootste kracht van de Shiver is dan ook het krachtige V-twin blok met zijn levendige tweecilinder karakter, zijn soepele gasopname en de fraaie uitlaatsound dat samen met het uitstekende rijwielgedeelte garant staat voor een relaxed stukje toeren, waarmee je ook sportief prima mee uit de voeten kunt, wat je wil. Enige punt van kritiek is het konstantfahrruckeln bij deellast, maat zet daartegenover dat de Shiver een zeer fraai TFT-display heeft, terug getuned kan worden voor A2-rijbewijshouders en een concurrerende rijklaarprijs van 9694 euro heeft en je weet dat je een heerlijke allrounder te pakken hebt met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
Bron : Testmotor